Kend dem og brug dem!

I 2023 er Foreningen for ORIGENALER gået på opdagelse i udvalgte bevaringsværdige sorter – og har formidlet inspiration til professionelle køkkener ifm. med diverse events og masterclasses.

Desuden har foreningen udviklet et magasin og 2 videoer målrettet professionelle køkkener.

Projekt: Kend dem og brug dem! På opdagelse i planterigets sorter
Projektperiode: 2023
Samarbejdspartnere: Landbrug og Fødevarer
Finansiering: Fonden for Økologisk Landbrug

Om projektet

Projektet havde til formål at inspirere professionelle køkkener til at gå på opdagelse i diversiteten i økologiske, hjemmehørende sorter – i omstillingen til et plantekøkken.

Helt konkret deltog projektet i Planteløftet, Madens Folkemøde og til Økologisk Inspirationsdag. Til at inspirere køkkenerne til brug af hjemmehørende kornsorter var Bente Kjærgaard fra Livø Avlsgaard med til at afholde 3 masterclasses. Rød Nøgenbyg, Kuglehvede og Svedjerug fik særlig opmærksomhed. Til at guide de professionelle køkkener i at dykke ned i udvalgte grønsagssorters egenskaber havde projektet inviteret sensoriker fra Landbrug og Fødevarer, Agnes Qvortrup, til også at formidle ifm. med en masterclass.

Projektet udviklede et magasin, som skal inspirere til at udnytte egenskaberne i de hjemmehørende sorter i det planterige køkken. Læs magasinet her.

Desuden blev der udviklet to videoer, hvor to avlere formidler deres viden om udvalgte sorters egenskaber og anvendelsesmuligheder. Se dem her:

Mød en avler og 4 sorter: Pia Hjort, Naturbruget Tranum

 

Mød en avler og 2 sorter: Bente Kjærgaard, Livø Avlsgård