Projekt: Æd den og red den
Projektperiode: 2019
Samarbejdspartnere: Randers Kommune, Aarhus Universitet og SEGES
Finansiering: Fonden for Økologisk Landbrug og Holkegård Fonden
Om projektet
Formålet med projektet Æd den og red den! var at udvikle og teste en fælles markedsføring af økologiske produkter baseret på bevaringsværdige genetiske ressourcer fra 3 økologiske fødevareproducenter og virksomheder: Aarstiderne, Skovsgaard Gods og Brænderiet Enghaven. Undervejs i projektet blev der arbejdet på at etablere et bredere forretningsnetværk af økologiske landmænd, fødevareproducenter og fødevarevirksomheder. Etableringen af Foreningen for ORIGENALER er et konkret resultat af dette arbejde. Projektet var forankret i Randers Regnskov, som arbejder målrettet med bevaring af genetisk biodiversitet og formidling heraf.
Projektet blev drevet frem af producenternes kreativitet og samarbejde omkring udvikling og salg af nye produkter under ORIGENAL-varemærket og en fælles visuel identitet og formidlingsstrategi.
Igennem hele projektet blev ORIGENAL-varer solgt i en række butikker:
- Ærter og bønner
Svanholm Gods ved Skibby
Aarstidernes Gårdbutik, Humlebæk - Gin, øl, og brændevin
Brænderiet Enghaven, Mellerup ved Randers
Randers Regnskov, Randers
Skovsgård Gods, Langeland - Is
Lundgårds Ismejeri, Vest for Randers - Kød fra oprindelige husdyrracer
Mangholm, Tulstrup ved Hillerød
Fitting Bevaringscenter ved Vorbasse
Favnen Fuld, Bjerringbro
Sevel Økologi, Vinderup
Skovsgård Gods, Langeland - Brød på gamle kornsorter
Sørens Brød, Randers
Indsigter fra projektet blev opsummeret i et markedskatalog, som også præsenterede ideer og anbefalinger til det fremadrettede arbejde med bevaring af oprindelige racer og sorter. Læs Markedskataloget her
Lancering af ORIGENAL i Randers Regnskov
ORIGENAL-varemærket blev lanceret d. 8. juni 2019 ved en begivenhed i Randers Regnskov, hvor bl.a. Frank Erichsen med sin økse huggede en snor af pølse over for at markere begyndelsen på en markedsdrevet bevaringsindsats.
På dagen deltog Aarstiderne, Skovsgaard Gods, Brænderiet Enghaven, Sørens Brød, Ny Lundgård Ismejeri, Blomstergården, Fitting Bevaringscenter.
Se Frank Erichsen hugge pølsesnoren (af Sortbroget Jysk Malkeko) over her:
Omtale
Projektet nød stor opbakning og er blevet omtalt i flere medier. Her følger et udpluk af nogle af omtalerne:
Klumme af Svend Daverkosen fra Aarstiderne
Artikel i Randers Amtsavis d. 5 juni 2019.
Artikel på Jordbrug.dk: Gamle sorter og racer har fremtiden for sig
Pressemeddelse
Læs den oprindelige pressemeddelelse her.

Holkegård Fonden