Æd den og red den!

I 2019 gennemførte Randers Regnskov pilotprojektet Æd den og red den!, som kickstartede udviklingen af fødevarekonceptet ORIGENAL.

Projekt: Æd den og red den
Projektperiode: 2019
Samarbejdspartnere: Randers Kommune, Aarhus Universitet og SEGES
Finansiering: Fonden for Økologisk Landbrug og Holkegård Fonden

Om projektet

Formålet med projektet Æd den og red den! var at udvikle og teste en fælles markedsføring af økologiske produkter baseret på bevaringsværdige genetiske ressourcer fra 3 økologiske fødevareproducenter og virksomheder: Aarstiderne, Skovsgaard Gods og Brænderiet Enghaven. Undervejs i projektet blev der arbejdet på at etablere et bredere forretningsnetværk af økologiske landmænd, fødevareproducenter og fødevarevirksomheder. Etableringen af Foreningen for ORIGENALER er et konkret resultat af dette arbejde. Projektet var forankret i Randers Regnskov, som arbejder målrettet med bevaring af genetisk biodiversitet og formidling heraf.

Projektet blev drevet frem af producenternes kreativitet og samarbejde omkring udvikling og salg af nye produkter under ORIGENAL-varemærket og en fælles visuel identitet og formidlingsstrategi.

Igennem hele projektet blev ORIGENAL-varer solgt i en række butikker:

  • Ærter og bønner
    Svanholm Gods ved Skibby
    Aarstidernes Gårdbutik, Humlebæk
  • Gin, øl, og brændevin
    Brænderiet Enghaven, Mellerup ved Randers
    Randers Regnskov, Randers
    Skovsgård Gods, Langeland
  • Is
    Lundgårds Ismejeri, Vest for Randers
  • Kød fra oprindelige husdyrracer
    Mangholm, Tulstrup ved Hillerød
    Fitting Bevaringscenter ved Vorbasse
    Favnen Fuld, Bjerringbro
    Sevel Økologi, Vinderup
    Skovsgård Gods, Langeland
  • Brød på gamle kornsorter
    Sørens Brød, Randers

Indsigter fra projektet blev opsummeret i et markedskatalog, som også præsenterede ideer og anbefalinger til det fremadrettede arbejde med bevaring af oprindelige racer og sorter. Læs Markedskataloget her

Lancering af ORIGENAL i Randers Regnskov

ORIGENAL-varemærket blev lanceret d. 8. juni 2019 ved en begivenhed i Randers Regnskov, hvor bl.a. Frank Erichsen med sin økse huggede en snor af pølse over for at markere begyndelsen på en markedsdrevet bevaringsindsats.

På dagen deltog Aarstiderne, Skovsgaard Gods, Brænderiet Enghaven, Sørens Brød, Ny Lundgård Ismejeri, Blomstergården, Fitting Bevaringscenter.

Se Frank Erichsen hugge pølsesnoren (af Sortbroget Jysk Malkeko) over her:

 

Omtale

Projektet nød stor opbakning og er blevet omtalt i flere medier. Her følger et udpluk af nogle af omtalerne:

Klumme af Svend Daverkosen fra Aarstiderne

Artikel i Randers Amtsavis d. 5 juni 2019.

Artikel på Jordbrug.dk: Gamle sorter og racer har fremtiden for sig

Pressemeddelse

Læs den oprindelige pressemeddelelse her.

 

Holkegård Fonden