Æd den og red den!

I 2019 gennemførte Randers Regnskov pilotprojektet Æd den og red den!, som kickstartede udviklingen af fødevarekonceptet ORIGENAL.

Projekt: Æd den og red den
Projektperiode: 2019
Samarbejdspartnere: Randers Kommune, Aarhus Universitet og SEGES
Finansiering: Fonden for Økologisk Landbrug og Holkegård Fonden

Om projektet

Formålet med projektet Æd den og red den! var at udvikle og teste en fælles markedsføring af økologiske produkter baseret på bevaringsværdige genetiske ressourcer fra 3 økologiske fødevareproducenter og virksomheder: Aarstiderne, Skovsgaard Gods og Brænderiet Enghaven. Undervejs i projektet blev der arbejdet på at etablere et bredere forretningsnetværk af økologiske landmænd, fødevareproducenter og fødevarevirksomheder. Etableringen af Foreningen for ORIGENALER er et konkret resultat af dette arbejde. Projektet var forankret i Randers Regnskov, som arbejder målrettet med bevaring af genetisk biodiversitet og formidling heraf.

Samarbejde omkring fødevarer på oprindelige sorter og racer

Projektet blev drevet frem af producenternes kreativitet og samarbejde omkring udvikling og salg af nye produkter under ORIGENAL-varemærket og en fælles visuel identitet og formidlingsstrategi.

Markedskatalog: Inspiration til markeds- og forbrugerdrevet bevaring

Indsigter fra projektet blev opsummeret i et markedskatalog, som også præsenterede ideer og anbefalinger til det fremadrettede arbejde med bevaring af oprindelige racer og sorter.

Lancering af ORIGENAL i Randers Regnskov

ORIGENAL-varemærket blev lanceret d. 8. juni 2019 ved en stor begivenhed i Randers Regnskov, hvor bl.a. Frank Erichsen med sin økse huggede en snor af pølse over for at markere begyndelsen på en markedsdrevet bevaringsindsats. 

På dagen deltog Aarstiderne, Skovsgaard Gods, Brænderiet Enghaven, Sørens Brød, Ny Lundgård Ismejeri, Blomstergården, Fitting Bevaringscenter. 

Gæsterne kunne igennem hele dagen købe og smage en lang række spændende produkter, baseret på bevaringsværdige husdyr og kulturplanter.

Lanceringsmenu

Frankfurtere af sortbrogede jysk malkekvæg og Danske Landracegeder

Brød af Ølandshvede 

Hummus af sjældne bønne- og ærtesorter, fx Lollandske Rosiner og Stevns Høje Ært.

Øl på speltsorten Obekulmer Rotkorn 

Most af bevaringsværdige gamle danske æblesorter

Brændevin på Filippa-æbler

Is på Løvskal kirsebær

Se Frank Erichsen hugge pølsesnoren (af Sortbroget Jysk Malkeko) over her. 

ORIGENAL-varer i butikkerne

Igennem hele projektet blev ORIGENAL-varer solgt i en række butikker:

Ærter og bønner:
Svanholm Gods ved Skibby
Aarstidernes Gårdbutik, Humlebæk

Gin, øl, og brændevin
Brænderiet Enghaven, Mellerup ved Randers
Randers Regnskov, Randers
Skovsgård Gods, Langeland

Is
Lundgårds Ismejeri, Vest for Randers

Kød fra oprindelige husdyrracer
Mangholm, Tulstrup ved Hillerød
Fitting Bevaringscenter ved Vorbasse
Favnen Fuld, Bjerringbro
Sevel Økologi, Vinderup 
Skovsgård Gods, Langeland

Brød på gamle kornsorter
Sørens Brød, Randers

Omtale

Projektet nød stor opbakning og er blevet omtalt i flere medier. Her følger et udpluk af nogle af omtalerne:

Klumme af Svend Daverkosen fra Aarstiderne

Artikel i Randers Amtsavis d. 5 juni 2019.

Artikel på Jordbrug.dk: Gamle sorter og racer har fremtiden for sig

Pressemeddelse

Læs den oprindelige pressemeddelelse her.

Støttet af

Holkegård Fonden